Основно познавање на комората за тестирање на високи и ниски температури

Во оваа фаза, различни производители на експериментална опрема за природна средина во различни земји низ светот ги прикажуваат параметрите за изведба на променливата температурна брзина како просечна брзина на целата линија.Температурната стапка на линеарниот лифт се однесува на брзината на промена на температурата што може да се обезбеди во произволен временски опсег од секои 5 минути.Всушност, за брзиот пораст на температурата на испитната комора со ниска температура, потешко и поважно е да се обезбеди температурна стапка на линеарниот лифт.Во период од 5 минути по делот за намалување на температурата, може да се постигне стапката на намалување на температурата на комората за тестирање..Затоа, добро е испитната комора за висока и ниска температура да има два главни параметри: просечна брзина на целиот лифт и линеарна брзина на лифтот (просечна брзина на секои 5 минути).Општо земено, температурната стапка на линеарниот лифт (просечна стапка на секои 5 минути) е целата линија Просечната температурна стапка на лифтот е 1/2.
Причини за температурна асиметрија во комората за тестирање со висока и ниска температура
1. Внатре во кутијата за тестирање, има доволно примероци за тестирање за да му наштети на конвективниот пренос на топлина на целиот персонал внатре, што ќе и наштети на симетријата на внатрешната температура на одредено ниво.
2. Различната внатрешна структура на тест кутијата со висока и ниска температура ќе предизвика отстапување на униформноста на внатрешната температура.Како што се целокупното планирање на воздушниот канал, насоката на поставување на грејната цевка и излезната моќност на центрифугалниот вентилатор, сите се штетни за температурната униформност на телото на кутијата.
3. Поради разликата во структурата на внатрешната шуплина на комората за тестирање со висока и ниска температура, температурата на внатрешната празнина на комората за тестирање исто така ќе биде нерамна, што ќе го загрози конвекцискиот пренос на топлина во работната просторија и ќе произведе отстапувања во внатрешната температурна симетрија.
4. Поради различната топлинска спроводливост на шесте ѕидови на горната, долната, левата и десната страна на ѕидот на кутијата на студиото, некои од нив имаат дупки за монтирање на жица, инспекциски дупки, пробни дупки итн., кои предизвикуваат дел на топлинската цевка да ја исфрла топлината и да ја спроведува топлината, што ја прави температурата на куќиштето нерамна, што пак предизвикува Зрачењето на ѕидот на кутијата е нерамномерно за преносот на топлина во широк опсег, што е штетно за температурата.
5. Затегнатоста на обвивката и вратата не е добро затворена, што ќе му наштети на температурната униформност на просторот на работната просторија.
6. Волуменот на тестото е преголем, или насоката или начинот на поставување на тестот во работната просторија на комората за тестирање на висока и ниска температура не е соодветна.Ако конвекцијата на воздухот наиде на отпор, ќе има и големо отстапување во температурната симетрија.

комора со висока ниска температура
машина за тестирање на температурата

Време на објавување: јули-06-2020 година
WhatsApp онлајн разговор!